top of page
Пошук

5 порад для учасників II Всеукраїнського відкритого марафону від Олександра Авраменка

12 листопада стартує II Всеукраїнський марафон з української мови у дистанційному форматі, на який зареєструвалося понад 35 тисяч учасників зі всієї України. Олександр Авраменко, голова творчої групи вчителів та викладачів з формування тестів для марафону, надав свої поради та рекомендації під час підготовчого тренінгу для конкурсантів. Поради також будуть актуальними і для школярів, які здаватимуть ЗНО або ДПА з української мови.


Уважність понад усе


Найчастіше помилки зроблені не через нестачу знань, а через неуважність. А тому на тестуванні перевіряйте, чи правильно ви зрозуміли завдання.


“Дуже часто найсильніші учні складають тестові завдання не так, як їм би хотілося. Не тому, що не знають матеріал, а тому, що неуважно прочитали саме завдання. Я раджу читати завдання до кінця, двічі та усвідомлено”, - радить Олександр Авраменко.


Обов'язково дочитайте завдання до кінця


“Типове питання на тестуванні: “Апостроф треба писати на місці пропуску в усіх словах рядка…”. Людина не дочитала умову завдання. Побачила, що у варіанті “А” в усіх словах треба писати апостроф. Вона позначає цей варіант як правильну відповідь і щаслива переходить до наступного завдання. А в кінці основи завдання, виявляється, було написано “окрім”. Кажу зі свого власного досвіду, що найсильніші учні та олімпіадники втрачали бали лише тому, що не дочитували умову завдання до кінця”.

Проте дочитувати до кінця педагог рекомендує не лише завдання, але й запропоновані відповіді. Адже іноді може здаватися, що варіант “Б” — правильна відповідь, але відповідь “Д” виявиться єдиним правильним варіантом.


Практика, практика і ще раз практика


Перший етап Марафону присвячений культурі мови, що перевірить знання конкурсантів з лексикології та фразеології. На питання про те, як підготуватися до питань цього розділу, Олександр Авраменко відповідає:


“Це найскладніший етап. Вивчити всі слова української мови неможливо. Вивчити всі фразеологізми також неможливо, тому що їх понад 20 тисяч в українській мові. Важко сказати, який саме фразеологізм буде у вашому тесті. Тому етап “Культура слова” має на меті перевірити ваш мовний досвід. Тому цей етап має на меті перевірить ваш мовний досвід та інтуїцію. Коли мене запитують, як готуватися до ЗНО з фразеології, я завжди рекомендую просто тренуватися”.

Не відокремлюйте правило від реального життя


Олександр Авраменко зазначає, що на II ВВМ з української мови, як і на ЗНО, завдань на теорію не буде. Тобто питань на зразок: “Що таке складносурядне речення?”, вам не трапиться. Усі питання є практико-орієнтованими, з реального досвіду та життя.


Для проходження другого етапу марафону з граматики (синтаксис, морфологія, словотворення) Олександр Авраменко також радить конкурсантам повторити: - пряме значення і переносне;

- багатозначність;

- омонімію; - антоніми та синоніми.


Для старшої школи варто повторити: неологізми, діалектизми, архаїчну лексику та історизми. Обов’язково потрібно згадати, чим відрізняються архаїзми від історизмів, адже це питання є часто каменем спотикання для багатьох учнів.


Прочитайте спочатку завдання, а потім текст


Останній етап є специфічним та своєрідним, адже він присвячений читанню та аналізу тексту. Ну думку педагога, етап буде важким для комп'ютерно залежних людей, у яких уже розвивається так звана функціональна неграмотність. Саме ці завдання перевірятимуть, як ви сприймаєте друковану інформацію і як ви читаєте.


“Раджу спочатку читати самі завдання до тексту, а потім вже основний текст. Кожного разу, коли ви перечитуватимете текст і бачитимете схожі слова, ви будете говорити собі “стоп” і розуміти, яка має бути правильна відповідь. Така ж сама ситуація і в тесті ЗНО”.

II Всеукраїнський марафон з української мови - це наймасштабніше змагання з української мови, що проходить у дистанційному форматі на освітній платформі HUMAN. У лютому 2021 році на Перший Марафон зареєструвалося понад 25 тисяч учасників, серед них понад 800 учасників з різних категорій зайняли призові місці.

















4 949 переглядів0 коментарів
Пост: Blog2_Post
bottom of page